Hamvazószerda, nagyböjt, Húsvét - koplalás és wellness hétvége?

Ma már sajnos a Húsvét sokaknak egyenlő a wellness hosszúhétvégével, ám a böjt már sokkal korábban, évtizedekkel ezelőtt elvesztette a valós tartalmát az emberek többségének fejében. Sokak avítt dolognak tartják ezt a „koplalást”, sőt, vannak, akik a nyári bikinivonal eléréséhez vezető útnak hiszik a böjtölést a Húsvéti időszakban. Sajnos, sok, magát kereszténynek valló ember is fölöslegesnek tartja a lemondást, oktalan önsanyargatásnak mondva a böjtöt. Pedig ez tényleg sokkal többről szól, mint a húsról való lemondásról. Érdemes megszívlelni Horváth István Sándor atya napi evangéliumban közzétett gondolatait:

„A mai nappal, Hamvazószerdával elkezdődik Egyházunkban a húsvéti előkészület ideje, amelyet nagyböjtnek nevezünk. Már az első keresztény századokban kialakultak a böjtölés, a testi önfegyelmezés, az önmegtartóztatás formái, amelyeket az Egyház minden korban a hívek figyelmébe ajánl. Jó, ha újra rátalálunk a böjtölés formáira.

A böjt vagy böjtölés, mint vallási cselekedet többet jelent a koplalásnál. Nem fogyókúrát jelent, hanem egy új életvitel kialakításának lehetőségét nyújtja.

Átgondoljuk az evéshez és az iváshoz való viszonyunkat és igyekszünk mértékletességet tanúsítani.

Átgondoljuk a munkához való viszonyukat, amelyből megélhetésünk származik, és az anyagi javak felesleges gyűjtögetése helyett igyekszünk jobban ráhagyatkozni az isteni gondviselésre.

Átgondoljuk az embertársainkkal való viszonyunkat, amelyben sokszor megjelennek önző szándékaink, és a jövőben igyekszünk önzetlenül felebarátaink szolgálatára állni.

Átgondoljuk az imádsághoz való viszonyunkat és e területen is a megújulásra törekszünk.

Átgondoljuk Istennel való kapcsolatunkat, amely bűneink miatt sokszor megsérül, és a szentgyónásban bűneink őszinte megbánásával fejezzük ki, hogy Istentől várjuk a megtisztulást, a lelki újjászületést. 

A nagyböjti időszak egy lelki út mindannyiunk számára, amely belső megtisztuláshoz, hitünk elmélyüléséhez, a megváltás titkának jobb megértéséhez és az üdvösség utáni vágyakozáshoz vezet. 

(Horváth István Sándor atya)

https://hitelet.blogstar.hu/./pages/hitelet/contents/blog/69862/pics/lead_800x600.jpg
hamvazószerda,hit,horváth istván sándor atya,húsvét,nagyböjt
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?