Magyarország szinte teljesen mentes a papi pedofil botránytól

A legkisebbek ellen elkövetett súlyos bűnökkel szemben az egyház össztársadalmi példát kívánt mutatni a kiskorúak védelméről a Vatikánban rendezett tanácskozással - közölte Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, aki Ferenc pápának a találkozót lezáró beszéde után nyilatkozott.

Veres András győri megyéspüspök hangsúlyozta: Ferenc pápa záróbeszéde egyaránt szólt az egyházhoz és a társadalomhoz. 

Ferenc pápa leszögezte hogy az egyház saját erkölcsi meggyőződésével elkötelezte magát a legszükségesebb és legfontosabb lépésekre a törvénykezés terén is - mondta el az MKPK elnöke. Hozzátette:

az egyház a visszaélésekkel való nagyon tudatos szembefordulással példát is kíván mutatni, mivel az emberiség történelmét végigkísérő súlyos bűnről van szó, amely nagyon komoly össztársadalmi fellépést kíván. 

Veres András hangsúlyozta, hogy ez a politikusok és más társadalmi vezetők megszólítását és bevonását jelenti a visszaélésekkel szemben. Megjegyezte, hogy az egyház elkötelezettségét bizonyítja, hogy a minden kultúrát többé-kevésbé átszövő jelenségről Ferenc pápa akarata szerint a püspöki konferenciák vezetői három és fél napon át szinódusnak az - egyházat érintő jelentős kérdéseket megvitató püspöki tanácskozás - is beillő találkozót tartottak. 

Veres András szerint az adatok egyértelműen bizonyítják, hogy a kiskorúakkal szembeni visszaélés az egyházi személyeket és egyházi intézményeket nagyon kis számban érinti az össztársadalmi megjelenéséhez képest.

"Az egyházzal szembeni össztársadalmi érzékenység viszont annál erősebb, ezért az egyháznak, egészen biztosan a sajtó nyomására is szembe kellett nézni a kérdéssel. Az egyházban lelki megújulás kezd kialakulni, mivel az egyház a pápa vezetésével mert ezzel szembe nézni, miközben a társadalom nagy része hallgat, az egyházon kívüli visszaélésekről nem akar tudomást vetni, becsukja szemét-fülét"

- vélekedett az MKPK elnöke. A püspöki találkozón több egykori áldozat is beszámolt az elszenvedett erőszakról. Veres András érzelmileg megrendítőnek nevezte a tanúvallomásokat.

"A beszámolók után teljes csöndben vonultunk ki, mivel egyszerűen nem tudott senki szóhoz jutni, de a látásmódunkat is tágították jelezve, mennyire odafigyelőnek kell lenni az ilyen bűncselekményeket illetően, sokkal többet kell fordítani a papok lelki nevelésére is". 

Elmondta, a világ minden részéből érkezett püspökök felszólalásai felhívták a figyelmet arra, hogy tenni kell korunk és társadalmunk "szexuális túlfűtöttségével" szemben is, amely sokféleképpen megmutatkozik az internettől egészen az Ázsiát és más kontinenseket sújtó szexturizmusig. 

"Az embereknek ez nincs a tudatában, nem akarják elismerni hogy micsoda bűncselekmény részesei ezáltal. Ezért nekünk püspököknek azon kicsik szószólóivá kell válnunk, akiket vagy régen aláztak meg ebben a bűnben, vagy most vannak kitéve ennek a veszélynek"

- jelentette ki Veres püspök. Ferenc pápát idézve kifejtette, az egyháznak ezeknek a gyermekeknek a kiáltó hangjává kell válnia. Megjegyezte, hogy az egyházi visszaélések jelentős többsége a múltban történt, az elkövetők nagyon idősek vagy már meghaltak. Elmondta, a püspöki tanácskozáson elhangzott, hogy korszakhoz is igazodott, az 1968-as nagy szexuális forradalomhoz kötődött ez a jelenség, és azóta is érezzük a hatását. 

"Hála Istennek - azt kell mondani a nagy szomorúság közepette - Magyarországra nem nagyon jellemző az ilyenfajta bűncselekmény, ami szerintem a kultúránkból is következik. A családok statisztikai felmérései is azt mutatják, hogy a magyar ember családban gondolkodik, a gyermek az érték, azt védeni kell. Ilyen kulturális háttérben kevésbé fordulnak elő visszaélések, ahol viszont szükség van erre, ott megtesszük a lépéseket"

- jelentette ki az MKPK elnöke. Elmondta, hogy Ferenc pápa szombaton új vatikáni törvények életbe léptetését jelentette be, valamint a Hittani Kongregáció hamarosan útmutatást (vademecum) közöl, amely további segítséget nyújt majd a püspöki konferenciáknak és püspököknek a visszaélési ügyeket érintő eljárásban. 

 

https://hitelet.blogstar.hu/./pages/hitelet/contents/blog/69421/pics/lead_800x600.jpg
Az Egyház jövője,ferenc pápa,veres andrás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?